Betöltés alatt... Kérem várjon...

Hirlevél feliratkozás


Könyvek iskolakezdéshez

Könyvajánló szeptemberi iskolakezdésről kezdőknek és haladóknak

iskolakezd-s-1-.jpg

 


Szeptember 1-e valószínüleg nem pirosbetűs ünnepnapként vonul majd be a történelembe, hiszen ez a dátum jelzi, hogy véget ér a nyár és elkezdődik az iskolaszezon. Az elmúlt időszak szokatlan élethelyzeteire pár újabban íródott gyerekkönyv már reagált is, de induljunk neki úgy az évnek és ennek a könyvajánlónak, hogy az új tanév nem sokban fog különbözni a megszokottól. Az iskolakezdéssel, az első ovis élményekkel, vagy éppen a bölcsibe való beilleszkedéssel számtalan remek gyerekkönyv foglalkozik, hogy megkönnyítse, megismertesse a gyerkőcökkel ezt az izgalmas időszakot. A Fantazmagória Gyerekkönyvesbolt ajánlója most a legjobbakból szemezget.

Az ovis és iskolás történetek egyik legsikeresebb modern szerzője kétségtelenül Vadadi Adrienn, akinek történetei olvasása kapcsán sokakban fogalmazódik meg az érzés: mintha velünk történt volna mindez. Az írónő rövid fejezetekre tagolt meséi a hétköznapokból merített "sztorik" iskolából, óvodából. A Leszel a barátom, a Három szülinapi torta, az Örökké óvodás maradok mára már klasszikussá váltak az óvodás korosztály számára olvasmányt keresőknek. A színes történeteket Pásztohy Panka remek grafikái egészítik ki. Az iskolakezdés legjobb Vadadi-könyvei a Nyomás a suliba!, melyben Misi próbál megbirkózni azzal az élethelyzettel, hogy a felhőtlen nyaralás után egy új, ismeretlen világba csöppen és megpróbál barátai, az Alma utcai "banda" segítségével túllépni ezen az akadályon. A Leszel a padtársam? az ovis könyvekhez hasonló szerkezetű, könnyen olvasható rövid történetek a tündéri Pásztohy Panka illusztrációkkal. Vadadi Adrienn legújabb könyve, a Pepe a bölcsiben újdonságként jelent meg idén, és az írónő a gyerekek legelső közösségbe kerülése, a bölcsödei időszak mindennapjait mutatja be a kétéves Pepe szemszögéből.

Czernák Eszter Sárkányovi című meséje pár éve jelent meg és Zoé, a háromfejű sárkánygyerek és a Szivárvány Óvoda különös teretményei, a jetik, manók, tündérek és trollok belopták magukat a gyerekek (és persze a szülők szívébe). Meg is jelentek a folytatások, ahogy Zoé minden évben új csoportba került. Idén éppen nagycsoportos lett és elballagott az óvodából a Sárkányovi: Irány a nagycsoport! című könyvben. A könyvtrilógiává érett sorozatot jó szívvel ajánljuk tehát az ovis korosztálynak, mert izgalmas, vicces és emellett megszeretteti a gyerekekkel az óvodát.

Vissza a suliba: számtalan olvasókönyv segíti az iskolakezdő és a már iskolába járó gyerekek ismerkedését az olvasással olyan történeteken keresztül, melyeket a legismertebb hazai szerzők írtak kifejezetten erre a célra, hiszen a könyvek olvasás- nehézségi szintek alapján készültek, sőt kétnyelvű kiadások is megjelentek. A Most én olvasok sorozatban Berg Judittól Wéber Anikóig számtalan remek író meséit olvashatják a gyerekek, de ha most ki kellene emelni egy könyvet, legyen az az első osztályosokról szóló történet: Igaz Dóra: Ültetés az első bében című gyerekkönyve. Ebben egy igen akut problémával szembesül a főhős Pali, amikor az ültetés során egy lány (!) mellé kell ülnie. Persze aztán kiderül, hogy a lányok is nagyon jó fejek és még focizni is tudnak.

Az iskolai magyar oktatás egyik sarkallatos pontja alsóban a "j" és ly" problematika. Bosnyák Viktória Sirály a király című könyve több suliban kötelező olvasmány, de erre könyvre mindenképp igaz, hogy játszva tanul az ember. A könyvben 1207 "ly"-os szó szerepel és minden 48. betű "ly".

Reméljük, kilóg majd a sorból, vagy inkább kakukktojás a Berci nem megy iskolába - Karanténmese című könyv. A koronavírus okozta furcsa élethelyzetekre reagál Beindl Vera könyve, amely a kényszerűségből otthon maradt gyerekek és nagyszüleik közti kapcsolattartás furcsa és kalandos történetéről mesél.

Visszatérve a jelenléti oktatáshoz, Finy Petra Iskolások kézikönyve című meséje fiúk és lányok számára is útmutatót jelent az iskolakezdéshez, és segít az ezzel kapcsolatos félelmek oldásában. És nem hagyhatjuk ki a klasszikusnak számító Janikovszky Éva regényeket sem (Már óvódás vagyok, Már iskolás vagyok), melyek több generációnak segítettek, szereztek olvasási élményt.

Az ajánlóban szereplő könyvek mellett természetesen még számtalan más kiadvány foglalkozik a bölcsi -óvoda -iskolakezdéssel, úgyhogy érdemes benézni a Fantazmagóriába, ahol személyesen is tudunk ajánlani olvasmányokat,