Betöltés alatt... Kérem várjon...

Hirlevél feliratkozás


Ajánlók, cikkek

Könyvek az ünnepekre 2018

Idén sok újdonság közül választhatunk a karácsonyi könyvek közül. Természetesen lehet ajándék más témájú könyv is, de gyerekeknek általában az ünnephez kapcsolódó kötetet keresnek a szülők. Lássuk a kínálatot!

karacsonyikonyvek.jpg

Hiánypótló könyv jelent meg idén Nagy Eszter írónő tollából, ami a Régi idők karácsonya címet viseli és az egész családnak szól. Külön kiemelném, hogy az írónő budaörsi és a kötet magánkiadásban jelent meg, csak Budaörsön kapható, viszont az ország minden pontjáról közel háromszáz példányt rendeltek ez idáig. A barátság című könyv után, most a télre és a karácsonyra koncentrált a szerző, de ugyanúgy a régi vidéki élet hagyományaihoz tér vissza, verseket és megható ünnepi történetek olvashatunk a szeretetről, elfogadásról és a segítésről. A visszajelzések alapján a témán túl, azért is kedvelik ezeket a történeteket az olvasók, mert magyar hagyományok (pl. betlehemezés) és szereplők szerepelnek benne, valamint a Jézuska hozza az ajándékot karácsonykor és nem – a nyugati hagyományok szerint – a Mikulás. A megható írások és vidám téli versek mellett az írónő gyönyörű illusztrációi díszítik a könyvet. A grafittal készül kézi rajzok egyedi hangulatot kölcsönöznek a könyvnek. (Magánkiadás, 2018)

A tündér csizmája című kötet Gimesi Dóra meséje és Szegedi Katalin illusztrációi teszik tökéletessé! Megható történet egy öreg suszterről, aki megkeseredett az élettől, mivel fiai nem folytatják mesterségét, elkergette őket maga mellől. Viszont karácsonykor eljön egy öregecske, de karakán tündér csizmát készíttetni. Nem segíteni, á dehogy, arról szó sincs… ő csak egy hétmérföldes csizmát szeretne. (Pozsonyi Pagony Kft, 2018)

Igazán ötletes könyv szól kicsiknek és nagyoknak, amely 24 és fél mesét és 24 kézműves ötletet tartalmaz. A kisegér, aki elhozta a karácsonyt kerettörténete szerint Fülöp, a kisegér feladata, hogy eljuttassa Olivér levelét a Mikulásnak, miközben küldetése alatt rengeteg izgalmas kalandot él át, és igaz barátokat is szerez. A kézműves oldalakon díszek, meghívók és még recept is szerepel. (Manókönyvek, 2018)

A kisiskolások és kamaszok már másképp gondolnak a karácsonyra, más olvasmányt keresnek, de számukra is vannak regények és kalandregények. Berci és a rettenetes fantasztikus karácsony a Berci sorozatból ismert fiú legújabb történetét mutatja be. Nagyon készül a karácsonyra, hogy mint minden évben, mézeskalácsot süssenek, ajándékokat készítsenek, és kiválasszák a karácsonyfát. De aztán Mamának és Papának hirtelen el kell utaznia, ezért egy hétre Nagyi és Nagyapa veszik át az irányítást. De aztán rájön, hogy a széttört szánkó, vagy, hogy fúrógéppel készítik a mézeskalácsot, mind-mind egy fantasztikus karácsony kezdetét jelentik. (Manókönyvek, 2018)

Bors Bori - A karácsonyfarablás főleg lányoknak szól. Eltünedeznek a fenyőfák, leég egy egész fenyőfatelep, egy másikat pedig ritka betegség támad meg. Közeledik a karácsony, de elképzelhető az ünnep karácsonyfa nélkül? Bors Bori és detektívcsapata már biztos abban, hogy sorozat-fenyőpusztító fenyegeti a békés adventi készülődést és nyomozni kezdenek. (Naphegy kiadó, 2018)

Aki szereti Matt Haig fanyar humorát és olvasta az előző két év megjelenéseit (A fiú, akit Karácsonynak hívnak és a A lány, aki megmenti a karácsonyt ), annak idén ott kell, hogy legyen a kívánságlistáján Karácsony apó és a csokitojás című legújabb kötet. Csak annyit árulok el, hogy Koboldfalvát Húsvéti Nyúl és nyúlhadserege megtámadja, akkor a karácsonyt csak a remény, a szeretet és a csoda mentheti meg – ismét. (Kolibri Kiadó, 2018)

A legkisebbeknek szól Axel Scheffler: Pipp és Polli - A karácsonyfa című meséje. Keménytáblás lapozó, amelyben a nyuszi és az egér mézeskalácsot készít és elkezdik feldíszíteni a fát, de Pipp megeszi az összes ehető díszt. A hasfájást és a díszek hiányát is meg kell oldani. (Pozsonyi Pagony Kft, 2018) Másik újdonság a kicsiknek az Állatok karácsonya címet viseli, ahol az erdő éhező állatai karácsony este csengettyűk hangját követve végül együtt ünnepelhetnek. (Manókönyvek, 2018) Valamint megismerhetjük az igazi finn Mikulás és piros sapkás segítőinek életét is Mauri Kunnas jóvoltából (Kolibri Kiadó, 2018). 

A legvégére hagytam a legmegosztóbb könyvecskét: A Grincs-et. Dr. Seuss Amerikában vált ismertté angol nyelvtörő versikéivel és egyedi karaktereivel, máig is ismert és kedvelt csodavilágot teremtett. Mivel gyűlöli, ezért a Grincs el akarja lopni a karácsonyt, begyűjti Kikfalva összes lakójának díszeit, ajándékait; aztán valami történik… Lehet, hogy nincs is szükség külsőségekre a karácsonyhoz? (Kolibri Kiadó, 2018)

Ezzel a gondolttal kívánok Boldog Karácsonyt!

Domány Katalin
Fantazmagória gyerekkönyvesbolt

(Készült a Budaörsi Napló felkérésére)

Könyvek a megértésről, elfogadásról, másságról - gyerekeknek

A mai világban a megértés, az érzelmi intelligencia fontosabb minden lexikális tudásnál, a csapatmunka, illetve csapatban jól dolgozni sokszor nagyobb érték, mint az egyéni feladatmegoldás. Egyre különbözőbbek vagyunk eltérő igényekkel, esetleges különcségekkel bírunk, tudnunk kell kezelni és elfogadni egymást. Tehát mindenhez szükséges a nyitott szív és nyitott gondolkodás. Ha a gyerekek kicsi koruktól fogva látnak különböző embereket, mesékből és a felnőttek példamutatásából, akkor megtanulják hogyan kell helyesen viselkedni és már egy jobb világban fogunk élni!

tolerancia-k-nyvek.jpg

A legelső könyvek, amiket érdemes megmutatni a gyerekeknek a Csimota kiadó Tolerancia sorozatának tagjai. Művészi kivitelezésű kötetek és mindegyiknek van valami különlegessége, egyedi grafika, egy szalag vagy épp elfordítva kell olvasni.

A Lenka és a Palkó című két könyv a barátságról és az elfogadásról szól, a két gyerek története a legvégén összefonódik. Lenkát azért csúfolják, mert duci, Palkó pedig a tipikus vékony és szemüveges könyvmoly. De ők találkoznak, és onnantól tudják, hogy minden nap megvárják egymást iskola után.

Mi felnőttek már tudjuk, de a gyerekeknek még rá kell érezni, hogy sokszor, amit mondanak nekünk – főleg ha gorombaság – nem biztos, hogy egyben az igazság is. Lehet, hogy aki megbánt minket igazából barátkozni szeretne velünk? Nóra, a gondolatolvasó című könyvben Nórinak van egy varázslatos buborékfújója, ha azon átnéz, rögtön látja, hogy mik a valódi érzések és gondolatok a szavak mögött.

A bőrszínhez és a bőrszín miatti kirekesztéshez két könyv is kapcsolódik. Az egyik A Fehér Hercegnő és az Arany Sárkány, ahol a gyönyörű és tisztalelkű királykisasszony nem talál kérőt, hol fehér bőre, hol vékony szeme miatt, de még a Száműzöttek Országában is csalódnia kell, így ő maga is őrző sárkánnyá változik. A másik könyv Az emberke színe, amiben Ég Atyácska és Hold Anyóka gyúrja, alakítja az embereket, de túl unalmas az azonosságuk. Így változtatnak az alakjukon, lesz magas, duci, vékony és lesz rózsaszín, ébenfekete, rézbőrű is. Ha pedig nem tisztelnék egymást, akkor villámokkal teli viharral sújtanak le rájuk.

A sorozatban külön kötetet szentelnek egy Down-szindrómás kislánynak, aminek címe Lili. Egy rövid rímes bemutatása a szeretettel és kedvességgel teli kislánynak, aki ugyan más, de ez nem szabadna, hogy gondot jelentsen.

Az előítéletekről és az idegenek gyanússágáról szól A fiú és a kém, ahol egy kisfiúnak feltűnik egy barna bőrű ember, aki csak ül és írogat. Több napon át megfigyeli, és gyermek lévén elkotyogja a többieknek, akik elmondják a szüleiknek és mindenki ellenségesen fordul a furcsa írású idegen felé. Majd egy külföldön tanult fiatal megmagyarázza nekik, hogy csak verseket ír ez az ember miközben figyeli a körülötte lévő világot.

Szegedi Katalin: Lenka
Szegedi Katalin: Palkó
Finy Petra: A Fehér Hercegnő és az Arany Sárkány
Böszörményi Gyula: Emberke színe
Ages Lacor-Gwen Le Gac: Lili
Lawrence Schimel – Jaime Maetinez: A fiú és a kém

(Készült a Babagenetika kampány felkérésére)

Könyvek kisiskolásoknak, hogy nyitottabbak legyenek a világra

Korábbi gyűjtésünkben bemutattunk olyan könyveket, ahol a másság és az elfogadás volt a középpontban, ezek a könyvek főleg kisgyerekeknek szólnak. Az iskolásokhoz már másképp kell közelíteni. számukra is mutatunk könyveket a sokféleségről, az ellenségeskedésről és a globális konfliktusokról. Beszélgetésindítónak is alkalmasak!

tolerancianagyok.jpg

A Pagony kiadó gondozásában jelent meg a Sokfélék vagyunk című könyv. Ebben bemutatják, hogy minden ember egy helyről származik, régen is és most is ugyanazokat a dolgokat csinálták (esznek, alszanak, nevetnek, mesélnek stb.) sok nyelv van és sok országban sokféle emberek élnek. Vannak, akiknek el kell hagyniuk az otthonukat, erről is hoz példát a könyv, de szóba kerülnek még a metakommunikáció elemei, a különböző vallások és ünnepek, de még a jó és rossz előítéletek is.

A Tessloff-Bablion kiadó Ha a világ egy falu lenne kötete számokban és más adatokban mutatja be a világunk sokszínűségét. Arányosítva mutatja be, hogy ha a világ egy falu lenne és 100 ember élne ebben a faluban, akkor például hány embernek jutna tiszta víz, hány ember milyen vallású, milyen nyelven beszél, meddig fog élni és miket eszik. Érdekes elgondolkodni ezeken a számokon és arányokon.

Egyszerű illusztrációja, de lényegre törő mondandója van Az ellenség című könyvnek is. A két ellentétes oldalon harcoló katona az idő múlásával elgondolkodik, hogy valóban más ember-e a túloldalon álló katona, vagy lehet, hogy ugyanolyan, mint mi...

A HVG kiadónak jelent meg a Beszélgessünk róla! sorozata, melynek tagjai a Globális konfliktusok, Rasszizmus és intolerancia, Menekültek és migránsok, valamint az Éhezés és szegénység. Ezek a kötetek az iskolások szintjén magyarázzák meg az egyes szavak jelentését és érthető példákat is mutatnak, megoldást próbálnak nyújtani és sok kérdés által van lehetőség átbeszélni a témát. A sokszínűség elfogadására és a segítőszándék növelésére tökéletesen alkalmas kiadványok!

Sokszor az is láthatatlanul segít az elfogadásban, ha egy könyv vagy egy rajzfilm szereplője más, pl. sérült, hiperaktív vagy egyéb különcsége van. Ilyen a Christmasaurus (Kolibri kiadó, 2017), ahol a főszereplő kisfiú kerekesszékes, mégis megküzd a dínója hátán a gonosz vadásszal. Vagy az Így neveld a sárkányodat rajzfilmben, mind a sárkány, mind a végére Hablaty végtaghiányos.

 

Anja Tuckermann-Tine Schulz: Sokfélék vagyunk! (Pozsonyi Pagony, 2014)
David J. Smith: Ha a világ egy falu lenne (Tessloff-Babilon, 2013)
Davide Cali: Az ellenség (Csimota, 2014)
Louise Spilsbury, Hanane Kai: Beszélgessünk róla! - Globális konfliktusok
Louise Spilsbury, Hanane Kai: Beszélgessünk róla! - Éhezés és szegénység
Louise Spilsbury, Hanane Kai: Beszélgessünk Róla! - Rasszizmus És Intolerancia
Ceri Roberts, Hanane Kai: Beszélgessünk róla! - Menekültek és migránsok

(Készült a Babagenetika kampány felkérésére)

Gyerekkönyvek a halálról

Az alábbi gyűjtést a Babagenetika kampány kérésére gyűjtöttem össze. Sajnos elég kevés kötet kapható, de a többségből nálunk még van egy-két példány.

Nehéz és kényes téma a gyerekekkel megbeszélni egy közeli hozzátartozó halálát, segíteni kell a veszteség feldolgozásban, a gyász megélésében és el kell érni, hogy természetesnek fogadja el az egészet. Több kötet is található a könyvpiacon, mindegyik kicsit más, hiszen a helyzetek és a gyerekek is különbözőek. Van, aki még nem érzi át a hiányt, de biztosan van olyan gyerek, aki mélyen átérzi a fájdalmat, kortól és nemtől is függhet a folyamat. A sok lehetőség közül válogathatunk.

halal.jpg

Kolozsi László: Apufa (Manó könyvek, 2017)

Érdekes megközelítésű mesekönyv, a gyerekek úgy érzik az apjuk – halála után – beköltözött a kerti diófába, pontosabban átalakult. Ez megnyugtatja őket, kijárnak hozzá, mesélnek neki és mikor már az édesanyjuk is hisz ebben, megnyugszik, túllendül, úgy Apu „kiköltözik” a fából. Az elengedés nehézségére mutat rá ez a mese, és erre tökéletesen megfelelő az Apufa.

Bartos Erika: Elmúlás (Móra Ifjúsági Könyvkiadó, 2018)

Ebben a könyvben a nagypapa halálát kell feldolgoznia az unokának, nehezen fogadja el, hogy örök álomra szenderült az az ember, akivel focizott, kertészkedett, vigyázott a sünire és együtt üldögéltek a hintaszékben. Az emlékek és nagypapa tárgyai sokat segítenek a feldolgozásban, az is segít, hogy az ő szokásait folytatják. A könyven szó esik a sírás, a harag időszakáról is. Végül, sok idő elteltével is, mindenhonnan visszaköszön nagypapa emléke.

Florence Jenner-Metz: Neked írok, Apu! (Csimota kiadó, 2009)

A könyv egy kislány nyaralásán keresztül mutatja be az apa hiányát. Naplószerűen leírja a nyaralás történeteit, a nagyszülők jelenlétét, az anyuka érzelmi világát és hogyan talál barátot a kislány. Aztán a szerelem talán kicsit fontosabb is lesz…

Bátky András: Morci (General Press, 2011)

Apa és fia, Morci, beszélgetnek négy évszakon át ebben a kötetben. Aztán észrevesszük, hogy anya nélkül élnek, szóba kerül a változás, a halál, eltelik egy év, a végső következtetés pedig az, hogy a fájdalom ellenére a szeretet megmarad.

Pernilla Stalfelt: Halálkönyv (Vivandra könyvek, 2006)

Kissé meglepő ez a könyv, amit egy svéd írónő alkotott. Humoros módon közelíti meg a halál kérdését, bemutatja, hogy minden élőlény, bármilyen korban meghalhat, felvonultatja a különböző kifejezéseket is a halálról. Szó esik a túlvilág különböző elképzeléseiről (mennyország, csillagok, angyalok, reinkarnáció, kísértet) is, a temetésről és az azt követő torról, és a feldolgozásról is. Komoly témákat feszeget, de mégis könnyebb lehet humoros formában tálalva. Kisiskolásoknak ajánlom inkább.

Singer Magdolna: Boldogan éltek, míg meg nem haltak… és azután? (Móra Ifjúsági Könyvkiadó, 2011)

Ez a könyv más mint a többi, nem mesél, hanem kérdéseket tesz fel, beszélgetést indít, az érzéseink megfogalmazására késztet és feladatokat ad, amik segítenek a gyermeknek, de még a felnőtteknek is a gyász feldolgozásában. Sok ötlet és rajzos feladatok vannak a kötetben, aminek a végén rengeteg üres lap áll az alkotásra.

Dezső Andrea: Mamuska (Csimota, 2010)

Egy kislány meséli el emlékeit anyukájának a már elhunyt nagymamájáról, ám a valóság és a képzelet csodálatos mesevilággá keveredik össze. A történet is így kezdődik: “Jól emlékszem az árvízre, mintha csak álmomban látnám.” A nagymamával közös kalandokról azonban kiderül, hogy nem valósak, mivel a gyermek olyan történeteket mesél – mint például hogyan talált nagymama vőlegényt –, amelyeknél még meg sem született, vagy az árvíz, amelynél a nagymama már nem lehetett jelen, mert előtte meghalt. Egy-egy mamuskás történet után az anyuka fejcsóválva inkább elküldi a kislányát játszani. Ilyenkor a kislány hívja a két legjobb képzeletbeli barátját; velük olvas, hintázik, bújócskázik.

Végül a kislány a búcsúról, a temetés emlékéről beszél édesanyjának, ami ugyanolyan meseszerű, mint az előző történetei, azonban ebben a közös emlékben az édesanya melléáll, és igazat ad neki, mert rájön, hogy nem az a fontos, hogy valójában mi történt, hanem az, hogy közben mit éreztek.

Hová tűnt a cseresznyefa, nagypapa? (Harmat Kiadó, 2014)

Ismét egy beszélgetésen keresztül esünk gondolkodóba. Nagypapa és kis unokája a kertben sétálgatva gondolkodnak életről, halálról, mennyországról. A könyv szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak kíván segíteni abban, hogy egyszerűen és világosan beszélgessenek a gyerekekkel az elmúlásról általában vagy egy családtag, ismerős haláláról.

Agócs Írisz - Innes Shona: Az élet olyan, mint a szél (Kolibri kiadó, 2014)

Az egyik legjobb, de nehezen elérhető kötet került – pont ritkasága miatt – a végére. Már csak könyvtárakban található.

A szerző pszichológus, aki finom példákon keresztül mutatja be a túlvilág lehetőségeit és az élet múlandóságát. Agócs Írisz kedves, finom rajzai a legkisebbeknek szólnak, Varró Dániel fordítása pedig zseniális.

„Az élet olyan, mint a szél.

A szél sem látszik szabad szemmel,

ha ott van, mégis tudja az ember.

Hova megy a szél, mikor nem látjuk,

hogy mozog, zizeg tőle minden?

Olyankor máshová megy innen.”

 

A gyűjtést összeállította: Domány Katalin (Fantazmagória gyerekkönyvesbolt)

„A Rajzfilmünnep nemcsak a gyerekeké…”  

Idén októberben második alkalommal kerül megrendezésre az Országos Rajzfilmünnep budaörsi rendezvénysorozata, a Budaörsi Rajzfilmünnep. Október 26-án és 27-én több hazai és külföldi animációs alkotást mutatnak be a rendezvénynek otthont adó Fantazmagória gyerekkönyvesboltban. Az esemény szervezőjével, Kárpáti Gáborral beszélgettünk.

 

 Az Országos Rajzfilmünnep szerte az országban mozikban és művelődési házakban zajlik. Milyen indíttatásból csatlakoztatok tavaly a rendezvénysorozathoz?

Filmesként, filmforgalmazóként (K.G. a Fantasy Film Kft. vezetője – a szerk.) és budaörsi lakosként fontosnak éreztem, hogy városunkban is megvalósuljon a Rajzfilmünnep, hiszen rengeteg gyerek él Budaörsön. A tavalyi fesztivált nagyon sűrűre szerveztük, három helyszínen mentek egy időben a rajzfilmek, ügyelve arra, hogy a különböző korosztályok számára szóló filmek ne üssék egymást. Idén már egy helyszínen lesznek az ingyenes vetítések, Budaörs egyetlen gyerekkönyvesboltjában, a Fantazmagóriában, ahol az újonnan nyílt 70 négyzetméteres nagyteremben, mozihoz méltó körülmények között, 4,5 méteres nagyvásznon vetítjük a filmeket nemcsak gyerekeknek, de felnőtteknek szóló rajzfilmeket is.

Mely filmeket emelnéd ki az idei kínálatból?

Julia Donaldson gyerekkönyvei jelenleg a legnépszerűbbek közé tartoznak, a Graffaló és barátai című animációs filmet a BBC készítette az írónő legnépszerűbb gyerekkönyvei alapján. Köztük kétségtelenül Graffaló a legnagyobb sztár, aki hatalmas kultusznak örvend világszerte, de Angliában külön tematikus vidámpark is működik, és a londoni West Enden a Graffaló musicalváltozatát is bemutatták. Idén ünnepli 40 éves jubileumát a Kockásfülű nyúl sorozat, amely Marék Veronika könyvei alapján készült. De kiemelném az a klasszikus magyar rajzfilmválogatást, melyben a Mézga család és Dr. Bubó, vagyis a Kérem a következőt! sorozat legjobb epizódjaiból válogatunk. A D. Tóth Kriszta gyerekkönyve, a Lolamesék alapján készült rajzfilmsorozat elsősorban óvodásoknak készült, érdekesség, hogy a szerző ebben a filmben saját magát szinkronizálja. A tavalyi Rajzfilmünnep legsikeresebb – és szerintem legjobb – animációját, a Messzi észak című francia-dán alkotást ismét levetítjük. A fesztivál kétségtelenül legérdekesebb filmje, a kizárólag felnőtt nézőknek szóló Teheráni tabuk lesz, amely animációs technikájában és témájában is különleges – az elnyomó iszlamista társadalom problémát feszegető filmet élőszereplőkkel forgatták le és un. rotoszkópos technikával került rá az animációs réteg. A film kizárólag 16 éven felülieknek ajánlott, de jól jellemzi azt, hogy a Rajzfilmünnep nemcsak a gyerekeké.

Honnan tájékozódhat a közönség a programokról?

Az eseménynek van egy Facebook oldala Rajzfilmünnep Budaörs néven, ahol a filmekről is számos információt közlünk. És nemcsak a Rajzfilmünnepről. Muszáj megemlítenem, hogy idén az Országos Rajzfilmünnep rendezvényei – és erről sajnos nem mi tehetünk - pont egybe esnek Budaörs legrangosabb nemzetközi animációs fesztiváljával, a Primanimával. Ezért is sűrítettük két napra és egy helyszínre programjainkat, hogy a rajzfilmek kedvelői ne vesszenek el a helyszínek és a filmek között, hiszen most már kijelenthetjük, hogy október végén Budaörs lesz a rajzfilmek fővárosa!

 

 

Könyvek Mikulásra és karácsonyra a Mikulásról és a karácsonyról

20171115-123456.jpgKözelednek az ünnepek és gyerekeknek vagy ajándékba, vagy a ráhangolódás miatt Mikulásról vagy a karácsonyi ünnepekről keresnek meséket, könyveket a szülők és nagyszülők. Könyvajánlómban a klasszikusokkal kezdem, hiszen van, hogy elfelejtjük a gyerekkorunkban hallott meséket átadni gyermekeinknek, majd a közelmúlt megjelenései jönnek és végül a legújabb könyvekkel zárom a listát.

J.R.R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Ez a gyűjteményes kötet a Karácsony apótól évről évre kapott válaszlevelek összessége. A levélgyűjteményből megtudjuk, hogy Karácsony apó háztartása nagy; Hómanókat, Vörös törpéket, Hóembereket és a Jegesmedvét is megismerhetjük, valamint kalandos életük titkaira is fény derül. A szerző rajzaival illusztrált kötet melegséggel tölti el kicsik és nagyok szívét egyaránt. (Cartaphilus Könyvkiadó)

Charles Dickens: Karácsonyi ének

Bár szellemek vannak benne és nem kedves a főszereplő, mégis annyira tanulságos a történet, hogy az ovis nagycsoportosokat és kisiskolásokat érdemes megismertetni ezzel a könyvvel. Gyermektől függ, hogy illusztrált könyvet mutatunk-e neki vagy csak felolvasunk. Több kiadó is megjelentette az évek során Scrooge átváltozásának történetét, idén egy rövidített változat jelent meg a Holnap Kiadótól.

Marék Veronika: Kippkopp karácsonya

A gesztenyefiú belopózik egy ablakon és ott a csillagtól megtudja mi is az a karácsonyfa, melyik dísznek mi a neve és hogy mi az ünnep lényege. A legkisebbeknek való ez a könyv, amiben minden kérdésükre egyszerű választ kapnak. (Ceruza kiadó)

Marék Veronika: Télapó és az Ezüstmackó

Marci a Télapótól egy ezüstszínű mackót kap, míg Mónika más játékot, napokig elhúzódik a vita a mackó fölött, hiszen mindketten szeretnék maguknak. Végül Marci elhatározza, hogy elmegy a Télapóhoz és kér tőle egy ugyanilyen ezüst mackót. Az út oda is és vissza is veszélyekkel teli és kalandos, végül Szenteste nagy örömöt okoz az ajándék. (Ceruza kiadó)

Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!

Pettson megígérte Findusznak, hogy meglátogatja őket Karácsonykor a Mikulás, no de ezt az ígéretét hogyan tudná betartani. Így elkezd titokban egy Mikulás bábut/robotot építeni, amit viszont nehéz elrejteni a kíváncsi kis macska elől. Ez a helyzet rossz érzéseket és vitákat szül, közben furcsa alakok tűnnek fel a környéken. Az ünnep viszont tökéletes lesz, de hogy miért, azt a könyvből tudjátok meg.

Sven Nordqvist: Pettson karácsonya

Sok munkával jár az ünnepi előkészület és kifejezetten nehézkessé válik, ha megsérül az ember. Pettson is kificamítja a bokáját és így nagy üggyel-bajjal sikerül felmosni, fát állítani és díszíteni, vagy nem lévő hozzávalókból süteményt sütni. A kíváncsi kis macska a szokásos módon segít, ahol tud; vagyis hátráltat. Ünnepekkor derül ki milyen fontos az együtt töltött idő és egymás segítése. Jó példa erre ez a mese! (General Press Kiadó)

Ez a két kis könyv is kihagyhatatlan a listából. Egyszerűségükben és kedvességükben rejlik nagyszerűségük!

Szofi és a Mikulás

Szofinak különleges képességei vannak, volt már, hogy egész hegyet eltüsszentett. Most megleste a Mikulást és segédjének állt a beteg krampusz helyett. A történet közben a Mikulás megbánja, hogy elfogadta Szofi segítségét. A vicces részeket nem árulom el ;) (Pagony kiadó)

Jean-Philippe Arrou-Vignod – Olivier Tallec: Liza és Micsoda karácsonya

Liza és kutyája Micsoda, hihetetlenül kedves kötetek szereplői. Liza kicsit parancsolgató típus, Micsoda pedig nagyon laza eb. Ők is készülődnek a karácsonyra: listát írnak, fát díszítenek (kolbászos is lesz), sütnek-főznek, ünnepi előadással készülnek, végül éjszaka valami idegent megugat és elkerget Micsoda. Vajon másnap reggel lesz valami a fa alatt? (Vivandra)

Végül jöjjenek az újdonságok, az idei tél kedvencei

Anne Ameling – Monika Parciak: 3-5-8 perces karácsonyi mesék

A 3-6 éves korosztálynak készült ez a könyv, amiben sok mese van a karácsonyi készülődésről, például mézeskalácssütésről, ahol odaégnek a sütik; óvodai Mikulás ünnepségről, kívánság lista írásáról; de van mese egy jegesmedvéről, aki az Északi-sarkra költözik a Mikuláshoz és máskor a fenyőfa változik egy kedves sárkánnyá. Modern mesék az ünnepekre! (Pagony kiadó)

Bartos Erika: Bogyó és Babóca énekel

A korábbi Bogyó és Babóca karácsonya, illetve Bogyó és Babóca süteményei után idén két új ünnepi mese jelent meg a Pagony kiadó gondozásában. Az egyikben Pihe készül meglepetéssel Szentestére, a másikban hangszereket készítenek és közösen énekelnek az erdő lakói. A Pagony készült másik meglepetéssel is a kicsiknek, Adventi színezőt adtak ki, ami pont akkora, mint a mesekönyvek.

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívtak és A lány aki megmenti a karácsonyt

Kiskamaszoknak szóló szórakoztató kalandregények jelentek meg idén a Kolibri Kiadó jóvoltából. A két kötet kicsit összekapcsolódik, az elsőben megtudjuk hogyan lett egy favágó fiából Karácsony apó, más néven Mikulás. Koboldokról ,trollokról, veszélyes emberekről, repülő szarvasokról, ármányról és barátságról szól. A második kötetben Karácsony apónak meg kell találnia egy különleges kislányt, Ameliát, különben veszélybe kerül az ünnep csodája. Érdekesen hangzik, ugy?

Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Igazi karácsony

Az idei év legszebb kiadványát hagytam a végére. Szimonidesz Hajnalka gyönyörű illusztrációival díszített mesét kapunk a kezünkbe a Gyöngyszemű Lányról, aki látni szerette volna a karácsonyt. A cd mellékleten pedig meghitt és vidám dalok váltakoznak, hogy otthonunkat is áthassa az igazi karácsony.

Békés Karácsonyi Ünnepeket kíván a Fantazmagória gyerekkönyvesbolt csapata!

Írta: Domány Katalin

20171115-123347.jpg

Kezdődik az óvoda is!

Korábban írtam az iskolakezdésről szóló könyvekről és ennek kapcsán megkért egy anyuka, hogy az óvodakezdéshez kapcsolódó könyveket is gyűjtsem össze.  Eleget teszek a kérésnek, íme! :)

Az óvodakezdés legalább akkora – ha nem nagyobb – kihívás egy gyermek életében, mint az iskolakezdés. Több irányból és módon is megközelíthető a téma, a komolyabb könyvektől a bolondos hangulatúig mindenféléből válogathatunk.

Kezdjük a nagy klasszikusokkal…

Mi más lenne az első könyv, mint a Pöttyös Panni az óvodában A történet az óvó néni látogatásával kezdődik, amelyben hamar megtudjuk, hogy mi lesz Petikének, az újonnan kinevezett tisztaságfelelősnek, a feladata. A meséken keresztül kiderül a gyerekek számára, hogy milyen foglalkozások, tornafeladatok lesznek az oviban, milyen meséket mesél az óvó néni és az is, hogy ott is lehet aludni. Külön résznek venném a Másholország meséjét, ami a rosszkedv ellen szól. Valamint kiemelendő, hogy a könyv során Petike a verekedős, eleven kisgyerek is kezelhetővé válik, csak hozzáállás kérdésén múlik a dolog. (Szepes Mária, Móra kiadó)

A következő alapmű Janikovszky Éva Már óvodás vagyok könyve. Dani úgy indul az óvodába, hogy nem akar a többi napon odajárni, majd megismerkedik Pöszkével, sőt még ő vigasztalja, megszereti az óvó nénit, nem is egyet, hanem kettőt, mindenben segít, évközben az óvoda pincéjébe is eljutnak, meglátogatja őket a doktor néni, a Mikulás és megérkezik a tavasz, a könyv végére pedig középsős nagylányok és nagyfiúk térnek vissza az óvodába. Érzelmekkel teli kedves történetek. (Móra kiadó)

Folytassuk az újabb mesekönyvekkel…

A legelső napot mutatja be lépésről lépésre a Bori óvodába megy füzet. Barátnőm Bori sorozatból jól ismert kislány betöltötte a három éves kort, így ovis lesz. Fogják anyukájával a váltócipőt, kistáskát és egy fényképet, majd elindulnak az óvodába.  Öltözés, benti és kinti játék, pisilés és kézmosás, ebéd, mese, alvás, rajzolás és már el is telt az első nap. A többi is mind ilyen gyorsan fog elszaladni. Mihez kell a fénykép? Majd kiderül! ;) (Manó könyvek)

Nem az ovis kezdetekről, hanem a mindennapokról szól Vadadi Adrienn ovis mesék sorozata.  A Leszel a barátom könyv volt az első kötet, amelyet folytatott az Örökké óvodás maradok, az Ünnepelj velünk! és a Palacsinta tábor. Párhozamosan az egyes szereplőkről is elkészültek a kisebb méretű kötetek. Ezektől a könyvektől kedvet kap az óvodához a gyermek, azonosulni tud valamelyik szereplővel és megismerheti a különböző helyzeteket, valamint azok kezelését. Például egy ballábas reggelen inkább újrakezdjük a napot; egy könyvet közösen is lehet nézegetni, nem kell miatta veszekedni; érdemes e meglesni a Mikulást; bevigyünk e „mutibavalót” vagy inkább ne; történhetnek balesetek. De aggodalomra nincs szükség, a kedves óvó nénik mindent megoldanak a végén. (Pagony kiadó kötetei Pásztohy Panka és Igor Lazin rajzaival.)

Fokozatosan haladjunk a bolondos könyvek felé…

Todó kitálal az oviról – nem csak óvodásoknak könyv szerzője Vig Balázs, akinek egyedi, humoros írásmódja összetéveszthetetlen. A kiadvány képei nem átlagosak és a szövege sem a megszokott gyerekkönyveket idézi, viszont nagyon szórakoztató és kényes témákra is kitér (bekakilás és a lányoknak nincs fütyijük). Todó az első nap nem sír, de a harmadikon már igen, mert akkor esik le neki, hogy az óvoda egy állandó „munkahely” lesz számára. Történetei során Todó megtanul bánni a kötözködőkkel, rájön, hogy egy-egy szó alatt mást értenek a különböző emberek; megérti, hogy nem jó, ha csúfolnak másokat és remekül lehet a képzelet szárnyán és a székekből összetolt repülőn szárnyalni a többi gyerekkel. (Móra kiadó)

Végül itt következik a legőrültebb megközelítésű mű: Tatu és Patu az óvodában. Igazi skandináv humor a Cerkabella kiadó gondozásában! Tatu és Patu, a két furavári gyerek wellness fürdő helyett tévedésből egy óvodába érkezik. Eleinte, bár furcsállják, élvezik a reggelit, a játékot és az udvari „egészségügyi kezelést”, de miután rájöttek, hogy hova is kerültek menekülési tervet készítenek. A terv megvalósítása közben azért jut idő alvásra, saját színdarab létrehozására és sok játékra. Hopp eltelt itt is egy nap, az óvodákban már csak így rohan az idő!

Mindegyiket ajánlani tudom, hiszen igényes és tartalmas könyvek. Minden gyereknek más az ízlése, de talán sikerült kiválasztani az "igazit". Nálunk óvoda végére lett nagy kedvenc a Tatu és Patu sorozat, addig a Leszel a barátom volt az "ovis" könyvünk.

20170808-134827.jpg

Írta: Domány Katalin

_______________________________________________________________________

Cicó, Pöszle, Todó, Tina és a többi mesekönyv szereplő történetei az iskolakezdéshez  

Rengeteg könyv nyújt segítséget az iskolakezdéshez, a ráhangolódásra, a választék szinte végtelen, cikkünkben azért kiemeltünk párat. Szerzőnk, a budaörsi Fantazmagória gyerekkönyvesbolt és foglalkoztató kuckó vezetője végül azt javasolja, hogy nyáron sokat rajzoljanak, színezzenek, játsszanak a gyerekekés minél többet beszélgessenek velük!

iskolasleszek-tessloffbabilon.pngRengeteg könyv nyújt segítséget az iskolakezdéshez és a ráhangolódásra, melyek több csoportba oszthatók. A tematikus könyvek kifejezetten az iskolakezdésről szólnak. Ilyen a Babilon Kiadó „Iskolás leszek!” című könyve, amelyben kinyitható ablakok, színes ábrák mutatják be az első iskolai napokat, az osztálytermet, a tantárgyakat és a különböző feladatokat. A gyerkőc egyedül is lapozgathatja, kissé enciklopédiaszerű, így inkább beszélgetés indítására alkalmas. Az „Iskolások kézikönyve” a Pozsonyi Pagony gondozásában jelent meg, külön kötet szól a fiúknak és külön a lányoknak. Finy Petra humoros útmutatója tele van pozitív gondolatokkal és arra is magyarázatot kapnak a gyerekek, hogy az életben mire használhatják az órákon tanultakat.

iskolasokkezikonyve-fiu-pozsonyipagony.jpgiskolasokkezikonyve-lany-pozsonyipagony.jpg

Idén nyáron jelent meg a Móra Könyvkiadó kiadásában a „Tesz-Vesz város iskolája”, ahol a gyerekkorunkból jól ismert szereplők, Cicó és Egon a kukac, iskolába készülnek. Minden oldalon új meglepetés vár minket, a sorozat jól megszokott képi világában.

Szintén Móra kötet Janikovszky Éva „Már iskolás vagyok!” című könyve, ami a szülőkben kelt nosztalgikus érzéseket. Az elsős főszereplő a még óvodás kislánynak Pöszlének meséli el, hogy miért is kell iskolába járni, ha óvó néni szeretne lenni.

Nemsokára Vadadi Adrienn Óvodás mesék sorozatának legújabb részét is kezükben tarthatjuk, amelynek címe „Leszel a padtársam?”. Az óvodából jól ismert szereplők már elérték az iskolás kort, végleg elbúcsúztak az óvodától és várja őket a tanító néni. A kiadó a Pozsonyi Pagony.

todokitalalasulirol-mora.jpgA második csoportba azok a mesekönyvek tartoznak, amelyek az iskolában játszódnak, illetve ahhoz kötődnek. Egyik ilyen a „Todó kitálal a suliról - nem csak alsósoknak”, amiből az elsősöknek az első két fejezet ajánlott, és ahogy nőnek, úgy érdemes elolvasni a felsőbb évekről szóló részeket. Ezekben a történetekben a beilleszkedésről, a barátok szerzéséről, a konfliktusok kezeléséről és a tanárcserékről olvashatunk. (Móra Könyvkiadó)

A Cerkabella könyvkiadó könyvei kifejezetten az érzelmekről szólnak, Kertész Erzsi által írt „Göröngyös úti Iskola” két kötete is egy-egy jól meghatározott, pontosan körvonalazható – a gyerekek mindennapjaiban jelenlévő – problémát mutat be. Mint például az önelfogadás, a másoknak való megfelelési kényszer feloldása, a nagyotmondás és a népszerűség hajhászásáról. Másik kedves történet „Az én boldog életem”, ahol a főszereplő kislány, Tina, barátra lel az iskolában, de egy költözés miatt el is veszíti és végigjárjuk vele az új barátok megtalálásnak göröngyös útját.

A harmadik csoportba tartoznak a gyakorló/tanító könyvek. Sok szülő aggódik, hogy a gyermeke még nem tud olvasni, írni, számolni, de nem is kell, hiszen ezeket az iskolában fogja elsajátítani. Ha a gyerkőc nyitott rá, magától eléggé érdeklődő, akkor a betűket rímek által megismerheti a „Zengő ÁBC”-ből, és ugyancsak jó eszköz Bartos Erika „Együtt lenni jó” című könyve. Ebből a nagy alakú, színes képekkel teli kötetből egy szövevényes családfán keresztül nem csak a rokoni viszonyokat, érdekes neveket, élettörténeteket, de az írott és nyomtatott betűket is könnyen megtanulják.

Hatalmas a gyakorló füzetek kínálata, de ezeknek a vásárlását ne vigyük túlzásba, legfeljebb a vonalvezetést gyakoroltassuk, de azt is játékos formában, labirintusokon keresztül vagy a Babilon kiadó „Vonalhúzó gyakorlatok” füzeteivel.

A választék szinte végtelen, de zárásként azt javaslom, hogy nyáron sokat rajzoljanak, színezzenek, játsszanak a gyerekek és meséljünk minél többet, akár a saját gyerekkorunkról és iskolai élményeinkről. Az együttlét és a beszélgetés is magabiztossá teszi a legfélénkebb kisgyereket is az iskolára.

Írta: Domány Katalin

Az alábbi cikk a Budaörsi Napló felkérésre készült, szerkesztette Eller Erzsébet.