Betöltés alatt... Kérem várjon...

Hirlevél feliratkozás


Ajánlók, cikkek

„A Rajzfilmünnep nemcsak a gyerekeké…”  

Idén októberben második alkalommal kerül megrendezésre az Országos Rajzfilmünnep budaörsi rendezvénysorozata, a Budaörsi Rajzfilmünnep. Október 26-án és 27-én több hazai és külföldi animációs alkotást mutatnak be a rendezvénynek otthont adó Fantazmagória gyerekkönyvesboltban. Az esemény szervezőjével, Kárpáti Gáborral beszélgettünk.

 

 Az Országos Rajzfilmünnep szerte az országban mozikban és művelődési házakban zajlik. Milyen indíttatásból csatlakoztatok tavaly a rendezvénysorozathoz?

Filmesként, filmforgalmazóként (K.G. a Fantasy Film Kft. vezetője – a szerk.) és budaörsi lakosként fontosnak éreztem, hogy városunkban is megvalósuljon a Rajzfilmünnep, hiszen rengeteg gyerek él Budaörsön. A tavalyi fesztivált nagyon sűrűre szerveztük, három helyszínen mentek egy időben a rajzfilmek, ügyelve arra, hogy a különböző korosztályok számára szóló filmek ne üssék egymást. Idén már egy helyszínen lesznek az ingyenes vetítések, Budaörs egyetlen gyerekkönyvesboltjában, a Fantazmagóriában, ahol az újonnan nyílt 70 négyzetméteres nagyteremben, mozihoz méltó körülmények között, 4,5 méteres nagyvásznon vetítjük a filmeket nemcsak gyerekeknek, de felnőtteknek szóló rajzfilmeket is.

Mely filmeket emelnéd ki az idei kínálatból?

Julia Donaldson gyerekkönyvei jelenleg a legnépszerűbbek közé tartoznak, a Graffaló és barátai című animációs filmet a BBC készítette az írónő legnépszerűbb gyerekkönyvei alapján. Köztük kétségtelenül Graffaló a legnagyobb sztár, aki hatalmas kultusznak örvend világszerte, de Angliában külön tematikus vidámpark is működik, és a londoni West Enden a Graffaló musicalváltozatát is bemutatták. Idén ünnepli 40 éves jubileumát a Kockásfülű nyúl sorozat, amely Marék Veronika könyvei alapján készült. De kiemelném az a klasszikus magyar rajzfilmválogatást, melyben a Mézga család és Dr. Bubó, vagyis a Kérem a következőt! sorozat legjobb epizódjaiból válogatunk. A D. Tóth Kriszta gyerekkönyve, a Lolamesék alapján készült rajzfilmsorozat elsősorban óvodásoknak készült, érdekesség, hogy a szerző ebben a filmben saját magát szinkronizálja. A tavalyi Rajzfilmünnep legsikeresebb – és szerintem legjobb – animációját, a Messzi észak című francia-dán alkotást ismét levetítjük. A fesztivál kétségtelenül legérdekesebb filmje, a kizárólag felnőtt nézőknek szóló Teheráni tabuk lesz, amely animációs technikájában és témájában is különleges – az elnyomó iszlamista társadalom problémát feszegető filmet élőszereplőkkel forgatták le és un. rotoszkópos technikával került rá az animációs réteg. A film kizárólag 16 éven felülieknek ajánlott, de jól jellemzi azt, hogy a Rajzfilmünnep nemcsak a gyerekeké.

Honnan tájékozódhat a közönség a programokról?

Az eseménynek van egy Facebook oldala Rajzfilmünnep Budaörs néven, ahol a filmekről is számos információt közlünk. És nemcsak a Rajzfilmünnepről. Muszáj megemlítenem, hogy idén az Országos Rajzfilmünnep rendezvényei – és erről sajnos nem mi tehetünk - pont egybe esnek Budaörs legrangosabb nemzetközi animációs fesztiváljával, a Primanimával. Ezért is sűrítettük két napra és egy helyszínre programjainkat, hogy a rajzfilmek kedvelői ne vesszenek el a helyszínek és a filmek között, hiszen most már kijelenthetjük, hogy október végén Budaörs lesz a rajzfilmek fővárosa!

 

 

Könyvek Mikulásra és karácsonyra a Mikulásról és a karácsonyról

20171115-123456.jpgKözelednek az ünnepek és gyerekeknek vagy ajándékba, vagy a ráhangolódás miatt Mikulásról vagy a karácsonyi ünnepekről keresnek meséket, könyveket a szülők és nagyszülők. Könyvajánlómban a klasszikusokkal kezdem, hiszen van, hogy elfelejtjük a gyerekkorunkban hallott meséket átadni gyermekeinknek, majd a közelmúlt megjelenései jönnek és végül a legújabb könyvekkel zárom a listát.

J.R.R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Ez a gyűjteményes kötet a Karácsony apótól évről évre kapott válaszlevelek összessége. A levélgyűjteményből megtudjuk, hogy Karácsony apó háztartása nagy; Hómanókat, Vörös törpéket, Hóembereket és a Jegesmedvét is megismerhetjük, valamint kalandos életük titkaira is fény derül. A szerző rajzaival illusztrált kötet melegséggel tölti el kicsik és nagyok szívét egyaránt. (Cartaphilus Könyvkiadó)

Charles Dickens: Karácsonyi ének

Bár szellemek vannak benne és nem kedves a főszereplő, mégis annyira tanulságos a történet, hogy az ovis nagycsoportosokat és kisiskolásokat érdemes megismertetni ezzel a könyvvel. Gyermektől függ, hogy illusztrált könyvet mutatunk-e neki vagy csak felolvasunk. Több kiadó is megjelentette az évek során Scrooge átváltozásának történetét, idén egy rövidített változat jelent meg a Holnap Kiadótól.

Marék Veronika: Kippkopp karácsonya

A gesztenyefiú belopózik egy ablakon és ott a csillagtól megtudja mi is az a karácsonyfa, melyik dísznek mi a neve és hogy mi az ünnep lényege. A legkisebbeknek való ez a könyv, amiben minden kérdésükre egyszerű választ kapnak. (Ceruza kiadó)

Marék Veronika: Télapó és az Ezüstmackó

Marci a Télapótól egy ezüstszínű mackót kap, míg Mónika más játékot, napokig elhúzódik a vita a mackó fölött, hiszen mindketten szeretnék maguknak. Végül Marci elhatározza, hogy elmegy a Télapóhoz és kér tőle egy ugyanilyen ezüst mackót. Az út oda is és vissza is veszélyekkel teli és kalandos, végül Szenteste nagy örömöt okoz az ajándék. (Ceruza kiadó)

Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!

Pettson megígérte Findusznak, hogy meglátogatja őket Karácsonykor a Mikulás, no de ezt az ígéretét hogyan tudná betartani. Így elkezd titokban egy Mikulás bábut/robotot építeni, amit viszont nehéz elrejteni a kíváncsi kis macska elől. Ez a helyzet rossz érzéseket és vitákat szül, közben furcsa alakok tűnnek fel a környéken. Az ünnep viszont tökéletes lesz, de hogy miért, azt a könyvből tudjátok meg.

Sven Nordqvist: Pettson karácsonya

Sok munkával jár az ünnepi előkészület és kifejezetten nehézkessé válik, ha megsérül az ember. Pettson is kificamítja a bokáját és így nagy üggyel-bajjal sikerül felmosni, fát állítani és díszíteni, vagy nem lévő hozzávalókból süteményt sütni. A kíváncsi kis macska a szokásos módon segít, ahol tud; vagyis hátráltat. Ünnepekkor derül ki milyen fontos az együtt töltött idő és egymás segítése. Jó példa erre ez a mese! (General Press Kiadó)

Ez a két kis könyv is kihagyhatatlan a listából. Egyszerűségükben és kedvességükben rejlik nagyszerűségük!

Szofi és a Mikulás

Szofinak különleges képességei vannak, volt már, hogy egész hegyet eltüsszentett. Most megleste a Mikulást és segédjének állt a beteg krampusz helyett. A történet közben a Mikulás megbánja, hogy elfogadta Szofi segítségét. A vicces részeket nem árulom el ;) (Pagony kiadó)

Jean-Philippe Arrou-Vignod – Olivier Tallec: Liza és Micsoda karácsonya

Liza és kutyája Micsoda, hihetetlenül kedves kötetek szereplői. Liza kicsit parancsolgató típus, Micsoda pedig nagyon laza eb. Ők is készülődnek a karácsonyra: listát írnak, fát díszítenek (kolbászos is lesz), sütnek-főznek, ünnepi előadással készülnek, végül éjszaka valami idegent megugat és elkerget Micsoda. Vajon másnap reggel lesz valami a fa alatt? (Vivandra)

Végül jöjjenek az újdonságok, az idei tél kedvencei

Anne Ameling – Monika Parciak: 3-5-8 perces karácsonyi mesék

A 3-6 éves korosztálynak készült ez a könyv, amiben sok mese van a karácsonyi készülődésről, például mézeskalácssütésről, ahol odaégnek a sütik; óvodai Mikulás ünnepségről, kívánság lista írásáról; de van mese egy jegesmedvéről, aki az Északi-sarkra költözik a Mikuláshoz és máskor a fenyőfa változik egy kedves sárkánnyá. Modern mesék az ünnepekre! (Pagony kiadó)

Bartos Erika: Bogyó és Babóca énekel

A korábbi Bogyó és Babóca karácsonya, illetve Bogyó és Babóca süteményei után idén két új ünnepi mese jelent meg a Pagony kiadó gondozásában. Az egyikben Pihe készül meglepetéssel Szentestére, a másikban hangszereket készítenek és közösen énekelnek az erdő lakói. A Pagony készült másik meglepetéssel is a kicsiknek, Adventi színezőt adtak ki, ami pont akkora, mint a mesekönyvek.

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívtak és A lány aki megmenti a karácsonyt

Kiskamaszoknak szóló szórakoztató kalandregények jelentek meg idén a Kolibri Kiadó jóvoltából. A két kötet kicsit összekapcsolódik, az elsőben megtudjuk hogyan lett egy favágó fiából Karácsony apó, más néven Mikulás. Koboldokról ,trollokról, veszélyes emberekről, repülő szarvasokról, ármányról és barátságról szól. A második kötetben Karácsony apónak meg kell találnia egy különleges kislányt, Ameliát, különben veszélybe kerül az ünnep csodája. Érdekesen hangzik, ugy?

Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Igazi karácsony

Az idei év legszebb kiadványát hagytam a végére. Szimonidesz Hajnalka gyönyörű illusztrációival díszített mesét kapunk a kezünkbe a Gyöngyszemű Lányról, aki látni szerette volna a karácsonyt. A cd mellékleten pedig meghitt és vidám dalok váltakoznak, hogy otthonunkat is áthassa az igazi karácsony.

Békés Karácsonyi Ünnepeket kíván a Fantazmagória gyerekkönyvesbolt csapata!

Írta: Domány Katalin

20171115-123347.jpg

Kezdődik az óvoda is!

Korábban írtam az iskolakezdésről szóló könyvekről és ennek kapcsán megkért egy anyuka, hogy az óvodakezdéshez kapcsolódó könyveket is gyűjtsem össze.  Eleget teszek a kérésnek, íme! :)

Az óvodakezdés legalább akkora – ha nem nagyobb – kihívás egy gyermek életében, mint az iskolakezdés. Több irányból és módon is megközelíthető a téma, a komolyabb könyvektől a bolondos hangulatúig mindenféléből válogathatunk.

Kezdjük a nagy klasszikusokkal…

Mi más lenne az első könyv, mint a Pöttyös Panni az óvodában A történet az óvó néni látogatásával kezdődik, amelyben hamar megtudjuk, hogy mi lesz Petikének, az újonnan kinevezett tisztaságfelelősnek, a feladata. A meséken keresztül kiderül a gyerekek számára, hogy milyen foglalkozások, tornafeladatok lesznek az oviban, milyen meséket mesél az óvó néni és az is, hogy ott is lehet aludni. Külön résznek venném a Másholország meséjét, ami a rosszkedv ellen szól. Valamint kiemelendő, hogy a könyv során Petike a verekedős, eleven kisgyerek is kezelhetővé válik, csak hozzáállás kérdésén múlik a dolog. (Szepes Mária, Móra kiadó)

A következő alapmű Janikovszky Éva Már óvodás vagyok könyve. Dani úgy indul az óvodába, hogy nem akar a többi napon odajárni, majd megismerkedik Pöszkével, sőt még ő vigasztalja, megszereti az óvó nénit, nem is egyet, hanem kettőt, mindenben segít, évközben az óvoda pincéjébe is eljutnak, meglátogatja őket a doktor néni, a Mikulás és megérkezik a tavasz, a könyv végére pedig középsős nagylányok és nagyfiúk térnek vissza az óvodába. Érzelmekkel teli kedves történetek. (Móra kiadó)

Folytassuk az újabb mesekönyvekkel…

A legelső napot mutatja be lépésről lépésre a Bori óvodába megy füzet. Barátnőm Bori sorozatból jól ismert kislány betöltötte a három éves kort, így ovis lesz. Fogják anyukájával a váltócipőt, kistáskát és egy fényképet, majd elindulnak az óvodába.  Öltözés, benti és kinti játék, pisilés és kézmosás, ebéd, mese, alvás, rajzolás és már el is telt az első nap. A többi is mind ilyen gyorsan fog elszaladni. Mihez kell a fénykép? Majd kiderül! ;) (Manó könyvek)

Nem az ovis kezdetekről, hanem a mindennapokról szól Vadadi Adrienn ovis mesék sorozata.  A Leszel a barátom könyv volt az első kötet, amelyet folytatott az Örökké óvodás maradok, az Ünnepelj velünk! és a Palacsinta tábor. Párhozamosan az egyes szereplőkről is elkészültek a kisebb méretű kötetek. Ezektől a könyvektől kedvet kap az óvodához a gyermek, azonosulni tud valamelyik szereplővel és megismerheti a különböző helyzeteket, valamint azok kezelését. Például egy ballábas reggelen inkább újrakezdjük a napot; egy könyvet közösen is lehet nézegetni, nem kell miatta veszekedni; érdemes e meglesni a Mikulást; bevigyünk e „mutibavalót” vagy inkább ne; történhetnek balesetek. De aggodalomra nincs szükség, a kedves óvó nénik mindent megoldanak a végén. (Pagony kiadó kötetei Pásztohy Panka és Igor Lazin rajzaival.)

Fokozatosan haladjunk a bolondos könyvek felé…

Todó kitálal az oviról – nem csak óvodásoknak könyv szerzője Vig Balázs, akinek egyedi, humoros írásmódja összetéveszthetetlen. A kiadvány képei nem átlagosak és a szövege sem a megszokott gyerekkönyveket idézi, viszont nagyon szórakoztató és kényes témákra is kitér (bekakilás és a lányoknak nincs fütyijük). Todó az első nap nem sír, de a harmadikon már igen, mert akkor esik le neki, hogy az óvoda egy állandó „munkahely” lesz számára. Történetei során Todó megtanul bánni a kötözködőkkel, rájön, hogy egy-egy szó alatt mást értenek a különböző emberek; megérti, hogy nem jó, ha csúfolnak másokat és remekül lehet a képzelet szárnyán és a székekből összetolt repülőn szárnyalni a többi gyerekkel. (Móra kiadó)

Végül itt következik a legőrültebb megközelítésű mű: Tatu és Patu az óvodában. Igazi skandináv humor a Cerkabella kiadó gondozásában! Tatu és Patu, a két furavári gyerek wellness fürdő helyett tévedésből egy óvodába érkezik. Eleinte, bár furcsállják, élvezik a reggelit, a játékot és az udvari „egészségügyi kezelést”, de miután rájöttek, hogy hova is kerültek menekülési tervet készítenek. A terv megvalósítása közben azért jut idő alvásra, saját színdarab létrehozására és sok játékra. Hopp eltelt itt is egy nap, az óvodákban már csak így rohan az idő!

Mindegyiket ajánlani tudom, hiszen igényes és tartalmas könyvek. Minden gyereknek más az ízlése, de talán sikerült kiválasztani az "igazit". Nálunk óvoda végére lett nagy kedvenc a Tatu és Patu sorozat, addig a Leszel a barátom volt az "ovis" könyvünk.

20170808-134827.jpg

Írta: Domány Katalin

_______________________________________________________________________

Cicó, Pöszle, Todó, Tina és a többi mesekönyv szereplő történetei az iskolakezdéshez  

Rengeteg könyv nyújt segítséget az iskolakezdéshez, a ráhangolódásra, a választék szinte végtelen, cikkünkben azért kiemeltünk párat. Szerzőnk, a budaörsi Fantazmagória gyerekkönyvesbolt és foglalkoztató kuckó vezetője végül azt javasolja, hogy nyáron sokat rajzoljanak, színezzenek, játsszanak a gyerekekés minél többet beszélgessenek velük!

iskolasleszek-tessloffbabilon.pngRengeteg könyv nyújt segítséget az iskolakezdéshez és a ráhangolódásra, melyek több csoportba oszthatók. A tematikus könyvek kifejezetten az iskolakezdésről szólnak. Ilyen a Babilon Kiadó „Iskolás leszek!” című könyve, amelyben kinyitható ablakok, színes ábrák mutatják be az első iskolai napokat, az osztálytermet, a tantárgyakat és a különböző feladatokat. A gyerkőc egyedül is lapozgathatja, kissé enciklopédiaszerű, így inkább beszélgetés indítására alkalmas. Az „Iskolások kézikönyve” a Pozsonyi Pagony gondozásában jelent meg, külön kötet szól a fiúknak és külön a lányoknak. Finy Petra humoros útmutatója tele van pozitív gondolatokkal és arra is magyarázatot kapnak a gyerekek, hogy az életben mire használhatják az órákon tanultakat.

iskolasokkezikonyve-fiu-pozsonyipagony.jpgiskolasokkezikonyve-lany-pozsonyipagony.jpg

Idén nyáron jelent meg a Móra Könyvkiadó kiadásában a „Tesz-Vesz város iskolája”, ahol a gyerekkorunkból jól ismert szereplők, Cicó és Egon a kukac, iskolába készülnek. Minden oldalon új meglepetés vár minket, a sorozat jól megszokott képi világában.

Szintén Móra kötet Janikovszky Éva „Már iskolás vagyok!” című könyve, ami a szülőkben kelt nosztalgikus érzéseket. Az elsős főszereplő a még óvodás kislánynak Pöszlének meséli el, hogy miért is kell iskolába járni, ha óvó néni szeretne lenni.

Nemsokára Vadadi Adrienn Óvodás mesék sorozatának legújabb részét is kezükben tarthatjuk, amelynek címe „Leszel a padtársam?”. Az óvodából jól ismert szereplők már elérték az iskolás kort, végleg elbúcsúztak az óvodától és várja őket a tanító néni. A kiadó a Pozsonyi Pagony.

todokitalalasulirol-mora.jpgA második csoportba azok a mesekönyvek tartoznak, amelyek az iskolában játszódnak, illetve ahhoz kötődnek. Egyik ilyen a „Todó kitálal a suliról - nem csak alsósoknak”, amiből az elsősöknek az első két fejezet ajánlott, és ahogy nőnek, úgy érdemes elolvasni a felsőbb évekről szóló részeket. Ezekben a történetekben a beilleszkedésről, a barátok szerzéséről, a konfliktusok kezeléséről és a tanárcserékről olvashatunk. (Móra Könyvkiadó)

A Cerkabella könyvkiadó könyvei kifejezetten az érzelmekről szólnak, Kertész Erzsi által írt „Göröngyös úti Iskola” két kötete is egy-egy jól meghatározott, pontosan körvonalazható – a gyerekek mindennapjaiban jelenlévő – problémát mutat be. Mint például az önelfogadás, a másoknak való megfelelési kényszer feloldása, a nagyotmondás és a népszerűség hajhászásáról. Másik kedves történet „Az én boldog életem”, ahol a főszereplő kislány, Tina, barátra lel az iskolában, de egy költözés miatt el is veszíti és végigjárjuk vele az új barátok megtalálásnak göröngyös útját.

A harmadik csoportba tartoznak a gyakorló/tanító könyvek. Sok szülő aggódik, hogy a gyermeke még nem tud olvasni, írni, számolni, de nem is kell, hiszen ezeket az iskolában fogja elsajátítani. Ha a gyerkőc nyitott rá, magától eléggé érdeklődő, akkor a betűket rímek által megismerheti a „Zengő ÁBC”-ből, és ugyancsak jó eszköz Bartos Erika „Együtt lenni jó” című könyve. Ebből a nagy alakú, színes képekkel teli kötetből egy szövevényes családfán keresztül nem csak a rokoni viszonyokat, érdekes neveket, élettörténeteket, de az írott és nyomtatott betűket is könnyen megtanulják.

Hatalmas a gyakorló füzetek kínálata, de ezeknek a vásárlását ne vigyük túlzásba, legfeljebb a vonalvezetést gyakoroltassuk, de azt is játékos formában, labirintusokon keresztül vagy a Babilon kiadó „Vonalhúzó gyakorlatok” füzeteivel.

A választék szinte végtelen, de zárásként azt javaslom, hogy nyáron sokat rajzoljanak, színezzenek, játsszanak a gyerekek és meséljünk minél többet, akár a saját gyerekkorunkról és iskolai élményeinkről. Az együttlét és a beszélgetés is magabiztossá teszi a legfélénkebb kisgyereket is az iskolára.

Írta: Domány Katalin

Az alábbi cikk a Budaörsi Napló felkérésre készült, szerkesztette Eller Erzsébet.